DIDMENINĖ PREKYBA

riešutais, džiovintais vaisiais ir sėklomis

Džiovinti vaisiai ir uogos

Džiovinti vaisiai – ne kas kita, kaip 80 procentų vandens atsikratę švieži vaisiai. Būtent dėl šios priežasties jie yra tokie koloringi (3-5 kartus daugiau nei švieži vaisiai). Be to, net 65 procentus džiovintų vaisių kalorijų sudaro lengvai pasisavinami angliavandeniai.

Žinoma, džiovinant vaisius neišvengiamai prarandama dalis vitaminų, tačiau daugelio vertingų mikrolelementų (kalcio, geležies, magnio ir tt.) bei ląstelienos kiekis lieka nepakitęs. Todėl džiovinti vaisiai – tikra naudingųjų medžiagų sankaupa.

Prieš vartojimą džiovintus vaisius rekomenduojama nuplauti po karštu, o po to - po šaltu vandeniu.

Naudojami priedai: cukrus, sieros dioksidas (E220), kalio sorbatas (E202), rūgštingumą reguliuojanti medžiaga - citrinų rūgštis (E330), dažikliai E102, E110, E124, E129, E133, augalinis aliejus (saulėgrąžų arba palmių).

Šių priedų paskirtis:

Cukrus – prailginti galiojimo laiką.

E220, E202 - apsaugoti nuo oksidacijos džiovinimo metu ir po jo, taip prailginant galiojimo laiką, išsaugant skonį, formą ir spalvą.

E330 – sureguliuoti rūgštingumą; sustiprinti aromatą; sumažinti vaisių minkštimo patamsėjimą; padidinti daugelio antioksidantų, apsaugančių produktus nuo jų savaiminio gedimo, aktyvumą.

Dažikliai - kompensuoti natūralios spalvos nykimą, sąlygojamą šviesos, drėgmės, temperatūrų kaitos; pakoreguoti, pakeisti natūralią spalvą.

Aliejai – palaikyti prekinę išvaizdą